Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Årsberättelse
Restaurang
Medlemsservice
 

Sophiasystrarnas eget ålderdomshem, Solhemmet

I anslutning till Sophiahemmets 10-årsjubileum 1899 framförde drottning Sophia tanken på att bygga ett hem för pensionerade Sophiasystrar.

1907 stod så Solhemmet klart på Sophiahemmets område, bredvid sjukhuset. Den vackra trevåningsbyggnaden ritades av en av den tidens främsta arkitekter Ferdinand Boberg, som också står bakom kända Stockholmsfastigheter som Rosenbad, Centralposten och Prins Eugens Waldemarsudde.

De första och mellersta våningarna var avsedda för de pensionerade systrarna och i källarplanet fanns ett stort kök med serveringsrum, badrum och bostäder för de anställda.

Huset bekostades dels via insamlade medel, dels via två fonder med syfte att ”bereda Sophiasystrarna en betryggande ålderdom”, ”Sköterskornas ålderdomshem-, understöds och pensionsfond” och ”Fonden för ett ålderdomshem för Sophiahemmets sjuksköterskor”.

Drottningen var mycket visionär konstaterar professor Bengt Pernow, i en artikel i Läkartidningen från 1998:
”Båda dessa initiativ var unika för sin tid och måste betraktas som mycket framsynta i en tid då medelåldern för sjuksköterskorna bara var 28 år. Man kan tycka att andra behov borde ha känts mer angelägna, men drottningen förstod att det skulle ta lång tid att med gåvomedel bygga upp fonder som var tillräckligt solida för att hennes idéer skulle kunna realiseras”.

Den första pensionerade Sophiasystern flyttade in 1914 och huset fungerade som ålderdomshem ända fram till mitten av 1970-talet. Under en period har huset varit uthyrt, bland annat till Stockholms läns landstings utbildningsnämnd.

Malin Erfors var föreståndare för Sophiahemmet mellan 1964–1980. Hon brukade då bjuda in pensionerade Sophiasystrar från Solhemmet till sjuksköterskeskolan för att de skulle berätta om gamla tider.

– Solhemmet blev som ett hem för de pensionerade Sophiasystrarna och de flesta trivdes väldigt bra, säger hon. De hade mycket gemensamt genom att de hade delat ett långt yrkesliv tillsammans.

1974 beslutade Sophiahemmet att stänga Solhemmet och Malin Erfors var en av dem som genomförde avvecklingen.

– Stängningen av Solhemmet var ett stort trauma för de Sophiasystrar som var kvar, säger hon.

Sedan 1987 är Sophiahemmet Högskola inrymd i Solhemmet, och i dag delas byggnaden av biblioteket och administrationen. 

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2011

 

 

 

Publicerad: 2012-06-01
  Skriv ut        Kommentera sidan
 © Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information