Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Årsberättelse
Restaurang
Medlemsservice
 

Sjuksköterskekåren delar ut stipendier och ordnar korsfest

Alla som har tagit examen vid Sophiahemmet Högskola – eller tidigare Sophiahemmets sjuksköterskeskola/sjuksköterskehögskola hör till Sophiahemmets sjuksköterskekår. För dem som vill finns även möjlighet att bli medlem i Föreningen Sophiahemmets Sjuksköterskekår.

Föreningen har i dagsläget cirka 3 000 medlemmar, några i 90-årsåldern med ett långt yrkesliv bakom sig, andra strax över 20 och precis i början av sin sjuksköterskekarriär.

Föreningen, som bildades 1984 i samband med att Sophiahemmets sjuksköterskeskola var nedläggningshotad, har till uppgift att:

  • Främja kårens och Sophiasystrarnas intressen och stimulera till en god kåranda.
  • Värna om och bevara för Sophiasystrarna värdefulla traditioner.
  • Utge medlemsmatrikel och rondbrev med aktuell information en gång per år.
  • Verka för utveckling av omvårdnadsarbetet.

– Varje år har vi ett antal traditionsfyllda aktiviteter, säger Margareta Magnusson som är föreningens ordförande sedan drygt tio år.

Året inleds med Sophiadagen då föreningen håller årsmöte och firar drottning Sophias namnsdag med kaffe och prinsesstårta.

I månadsskiftet november/december hålls den årliga Korsfesten, då alla Sophiasystrar som varit yrkesaktiva i 25 år tilldelas ett minnemärke i form av ett silverkors med halskedja. Minnesmärket har delats ut sedan 1913 och instiftades av Drottning Sophia. Vid den senast korsfesten fick 27 Sophiasystrar ta emot korset.

– Det är Prinsessan Christina, fru Magnuson som delar ut dem. Det är en mycket högtidlig stund som hålls i kapellet och många av oss Sophiasystrar brukar bära vår högtidsdräkt, berättar Margareta.

Året avslutas med julfesten då alla medlemmar bjuds in till salongen för att umgås.

– Dessutom brukar vi göra en bussutflykt varje år, fortsätter hon. Årets resa går till Skultuna mässingsbruk i slutet av maj.

Studenterna på Högskolan får chans att lära känna föreningen och dess medlemmar när de i slutet av sin utbildning ska sy den mössa som hör till högtidsdräkten. Då brukar ett antal sykunniga systrar finnas till hand för att hjälpa till att få spetsar och sammetsband på plats och berätta om den symboliska innebörden i mössans olika delar.

Vad alla kanske inte känner till är att sjuksköterskekåren även delar ut stipendier varje år. Det finns dels ett rekreationsstipendium som alla, oavsett ålder kan söka, dels Solhemsstiftelsens stipendium som företrädesvis delas ut till medlemmar som är över 60 år.

– Förra året gjorde vi en extra insats för att sprida kunskapen om våra stipendier och det resulterade i rekordmånga sökande, säger Margareta Magnusson.

De senaste två åren har föreningen också anordnat uppskattade föreläsningar. 2009 talade tidningsdrottningen Amelia Adamo om kvinnor i arbetsledande ställning och förra året talade Johan von Schreeb, som är en av grundarna av Läkare utan gränser i Sverige.

– Vi planerar en föreläsning i år också. Mer information kommer, säger Margareta Magnusson.

Foto: David Bicho

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2011

 

 

Publicerad: 2012-06-01
  Skriv ut        Kommentera sidan
 © Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information