Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Årsberättelse
Restaurang
Medlemsservice
 

Mer än en mössa

En av sophiasystrarnas mest kända symboler är mössan och än i dag sys den för hand inför examen. Allt enligt tradition sedan 1880-talet då drottning Sophia inspirerades av Florence Nightingales arbete och sjuksköterskeskola i London.

– Många använder den varje dag i arbetet och det är väldigt uppskattat bland patienterna men absolut inget krav. Våra värdinnor har den och för traditionen vidare, berättar Lena Engberg, indendent på Sohiahemmet.

Ursprungligen användes huvudbonader för att hålla sköterskornas hår på plats. I dag är det få sjuksköterskor som använder mössor men på Sophiahemmet lever traditionen vidare. Mössan syr studenterna själva några veckor före examen – med hjälp och stöd av äldre Sophiasystrar.

– Mössan var drottning Sophias idé och eftersom hon träffade Florence Nightingale är mössan också ganska lik den som användes av Florence och hennes sjuksköterskor, fortsätter Lena.

Vid större högtider används mössan tillsammans med den mörkblå högtidsdräkten.

Mössan och dess traditioner symboliserar också systrarnas gemenskap och påminner om drottning Sophias värderingar och arbete. En Sophiasyster får använda sin mössa varje dag och även om hon inte arbetar på Sophiahemmet.

I dag finns ingen mössa för de manliga sjuksköterskestudenterna. Istället finns en miniatyrmössa som kan användas vid examenstillfället

– Fast en del manliga sjuksköterskelever syr ändå en mössa, som kuriosa till examen, berättar Lena Engberg.

Mössan är inte bara vacker utan har också en betydelse. Enligt muntlig tradition betyder det vita tyget det ljusa i livet, spetsen står för glädjen och det svarta sammetsbandet symboliserar allvaret i livet.

– De tio vecken på mössan symboliserar tio guds bud och de 18 vecken på spetsen är de 18 tinnarna på drottning Sophias krona.

Förr fästes mössan i gardinen för att inte bli skrynklig och smutsig när den inte användes Då fanns också olika mössor för att visa rank bland systrarna. Så kallad snibb utan spets bars av provelever medan snibb med spets bars av förstaårselever. Mössan bars av provsystrar och färdiga ­sjuksköterskor.

Text: Helena Lundberg

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2009

 

 

Publicerad: 2012-05-31
  Skriv ut        Kommentera sidan
 © Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information