Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Årsberättelse
Restaurang
Medlemsservice
 


 

 


Systerlig vila sida vid sida


Sophiasystrarna Elisabet, Sophie, Ingeborg och flera andra av deras kollegor inte bara arbetade tillsammans. De vilar också tillsammans i Sophiasystrarnas gemensamma grav på Norra Begravningsplatsen.

Norra begravningsplatsen i Stockholm invigdes den 9 juni 1827 av biskop Johan Olof Wallin. Inom området finns nu cirka 30 000 gravplatser som tillsammans berättar historien om huvudstaden under de senaste tvåhundra åren.

Sophianytt får en guidad visning av området av Björn Peterson en isande kall vårvinterdag. Han är patient på Sophiahemmet sedan 30 år, medlem i ideella föreningen och pensionerad varumärkesexpert.

På Lindhagens kulle ligger de förnäma, där är gravarna pampiga och rikt utsirade. Längre ner ligger de mindre bemedlade som även i döden har fått en begränsad yta och enkla minnesmärken.

Med stor säkerhet pekar Björn Peterson ut Inga Tidblads, Gösta Ekmans och många andra kända personers viloplatser. Han känner nära nog till varenda sten, men så är han också här ofta. För att det så vackert, men mest för att prata lite med hustrun Brita som ligger under hans egenhändigt designade gravsten.

Vi vandrar vidare och hittar flera bekanta namn vart än vi kommer. August Strindberg må ha varit stor i orden men hans plats i jorden är överraskande måttfull. Ingrid Bergmans sten antyder att hon ville tillhöra de hemlighetsfulla. Där finns bara hennes förnamn och året för när hon kom och året för när hon gick.

Begravningsplatsen vittnar även om att religion kan vara något som likaväl förenar som skiljer oss åt. Ser man till hela området, från Karolinska i söder till Haga i norr, finns alla på ett och samma ställe. Tittar man mer noga upptäcker man att vi i livet och döden gärna söker oss till våra likar. Där finns en katolsk del, en judisk och en för romer. Även konstnärer har en egen plats.

Lite knepigare blev det att hitta Sophia-systrarnas gemensamma grav som står lite skymd i vinterlandskapet.

– Där är den, utropar Björn plötsligt och pekar upp mot Lindhagens kulle. I röd granit och med en förgylld text som berättar att här ligger 37 Sophiasystrar begravda.

– Årtalen för deras bortgång sträcker sig från 1897 till 2009 men det går att gissa att Emma, Emelie, Lotten och flera av de andra en gång jobbade tillsammans. Så mycket mer vet vi inte, mer än att de var systrar i livet och nu även i döden, sammanfattar Björn.

Text och foto: Per Westergård

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2013

Publicerad: 2013-06-17
  Skriv ut        Kommentera sidan
 © Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information