Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Årsberättelse
Restaurang
Medlemsservice
 

 

 

 


Med kunglig glans


Waldemarsuddekrukan är en traditionell present när någon firas eller avtackas på Sophiahemmet. Den vackra krukan designades av drottning Sophias son prins Eugen och har en mycket speciell historia.

Prins Eugen var något så ovanligt som en prins som vigde sitt liv åt konsten, därav smeknamnet Målarprinsen. Än i dag är hans verk och gärning levande, kanske allra tydligast i hans hem Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm.

Där kan man även se och känna att han hade ett nära och varmt förhållande till sin mor drottning Sophia. Allra tydligast syns det i det porträtt som prinsen lät beställa av Anders Zorn, den tidens stora porträttmästare. Med några breda penseldrag har Zorn gett drottningen en lyskraft som har berört många betraktare genom åren. Många lyfter också fram den vita dräktens lätthet och att ansiktet nästan smälter samman med bakgrunden.

Verket som hänger i stora salongen på Waldemarsudde har dessutom fått en inramning som ytterligare förstärker känslan av en sons kärlek till sin mor. I direkt anslutning till tavlan står alltid tolv stycken av prinsens egenhändigt designade Waldemarsuddekrukor. Enligt prins Eugens testamente ska krukorna alltid vara fyllda med säsongens blommor. Helst av allt ska de gå i blått eller vitt.

Den åttkantiga krukan med lika många fotstöd har en dekor av både vertikala ribbor och vågband. En form som prins Eugen tog fram 1915 för att den skulle passa i hans eget hem, men även för att han alltid skulle ha en gåva att ge bort när det var dags att fira någon av hans många vänner. Senare har krukan, som finns i fem varianter, blivit uppskattad av en betydligt större krets. I dag betraktas Waldemarsuddekrukan som ett av den svenska konstindustrins mest betydande föremål.

Krukan tillverkades ursprungligen av Gustavsberg men när prinsen dog 1947 upphörde produktionen. Fem år senare återupptogs tillverkningen, nu för att bli en exklusiv souvenir. Ända sedan dess har museibutiken på Waldemarsudde haft ensamrätt att sälja krukorna.

För Sophiahemmet har Waldemarsuddekrukan kommit att få en alldeles egen betydelse. Den används numera som gåva vid högtidliga tillfällen till såväl medarbetare som gäster till Sophiahemmet.

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2013
Uppdaterad 2014-01-22

Publicerad: 2014-01-22
  Skriv ut        Kommentera sidan
 © Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information