Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Årsberättelse
Restaurang
Medlemsservice
 

Möt tre generationer Sophiasystrar

Att Sophiahemmet och sjuksköterskeutbildningen på högskolan ofta är på tapeten när familjen Lindensved träffas är inget konstigt. Det var här Margareta studerade till sjuksköterska i slutet av 1950-talet, hennes son Anders tog sin sjuksköterskeexamen i början av 1990-talet och sondottern Sara avslutade sin utbildning på högskolan för bara några månader sedan.

– Det betyder att vi är systrar allihop, säger Margareta, hennes son Anders och barnbarnet Sara Lindensved har alla gjort samma yrkesval.

Han bär en militär uniform som skvallrar om att han numera är kapten i flottan. En klädsel som dock inte bara rymmer gyllene ränder, på hans vänstra bröstficka finns även Sophiasystrarnas brosch.

Hans karriär har gått från att vara timanställd inom långvården till att i dag ansvara för allt från vanlig företagshälsovård till militär akutvård hos försvarsmakten.

Valet att läsa till sjuksköterska på Sophiahemmet var inte ett resultat av mammas tjatande, hävdar han bestämt.

– Det var mer en slump men visst hade hennes positiva bild av skolan betydelse när jag skulle välja var jag skulle utbilda mig.

När de tre generationerna Lindensved jämför sina utbildningar är det tydligt att skolan har genomgått stora förändringar under åren. På 1950-talet var yrket fortfarande ett kall, eleverna bodde inackorderade på skolan och de fick underkasta sig strikta ordningsregler.

– Trots det har jag inte ångrat mig en sekund. Åren på skolan var fantastiska och tack vare att vi elever bodde tillsammans blev vi vänner för livet, säger Margareta.

Under sitt långa yrkesliv har hon arbetat på en mängd olika sjukhus men är nu tillbaka där allting började. Dels i egenskap av värdinna som hjälper Sophiahemmets besökare till rätta, dels som engagerad i tillverkningen av den traditionella Sophiamössan.

– Även jag har sytt en mössa, inflikar Anders med stolthet.

Även Sara, som är den senaste i släkten Lindensved som tagit sjuksköterske-examen, framhåller att hon tog ett självständigt beslut när hon sökte sig till Sophiahemmet Högskola.

– För mig var det ett naturligt val eftersom jag alltid har sökt mig till de skolor som anses vara bäst. Men visst är det roligt att alla, pappa, farmor och jag, har gått här.

Hoppen mellan generationerna är inte större än att Sara och Anders delvis har haft samma lärare under sina studieår. Precis som Anders och Margareta.

– Även om mycket är annorlunda i dag jämfört med när farmor gick här finns det saker som förenar. Vi har alla gått på en skola där lärare och elever bryr sig om varandra och där sammanhållningen mellan elever är långt mycket större än vad som är vanligt på andra utbildningar, menar Sara som också hon kan tänka sig att komma tillbaka till Sophiahemmet.

Drömmen är att bli barnmorska, en utbildning som från och med i höst kommer att finnas på högskolan

Text och foto: Per Westergård

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2014

 

 

 

 

 

 

Publicerad: 2014-07-22
  Skriv ut        Kommentera sidan
 © Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information