Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Årsberättelse
Restaurang
Medlemsservice
 

På hemmaplan igen

För 60 år sedan tog Gunilla von Bahr sin examen som Sophiasyster. Nu är hon tillbaka som sjukhusvärdinna efter ett långt och spännande yrkesliv.

Gunilla von Bahr blev färdig sjuksköterska 1959. Grundutbildningen fick hon på Sophiahemmet, sedan specialiserade hon sig som barnmorska och har arbetat på förlossningsklinik, på BB, inom mödravård och som lärare. Under några år undervisade hon i obstetrik på Sophiahemmets sjuksköterskeskola. Hennes långa yrkesliv har gett perspektiv på barnmorskejobbet.

– När jag började som barnmorska på förlossningen hade vi mer tid att vara hos mammorna och hjälpa dem med andning och avslappning. Då lyssnade vi på hjärtljud med den traditionella trätratten, en tjusig och effektiv metod som numera till stor del är ersatt av avancerad teknik.

Mest positivt är att förhållningssättet till mammorna, och inte minst till papporna, förändrades dramatiskt under 1970-talet.

– Att papporna numera är med under förlossningen betyder mycket för deras möjlighet att snabbt lära känna barnet. Och mammorna får vara mammor direkt, barnen skickas inte iväg till barnsalen mellan amningarna.

När Gunilla von Bahr var nyutbildad barnmorska var jordens överbefolkning en stor fråga och hon ville vara med att vända utvecklingen. Det har hon gjort bland annat genom att arbeta i Pakistan och Sydkorea. Till Pakistan kom hon 1962 och placerades i hamnstaden Chittagong där hon tillsammans med en gynekolog samarbetade med ett lokalt sjukhus. Uppdraget var att erbjuda mödravård samt att ge råd om familjeplanering.

– Människorna där förstod att det var bättre att ha några få barn som de klarade av ge mat och utbildning. Framförallt var det männen som frågade efter preventivmedel, de ville vara moderna och själva avgöra hur många barn familjen skulle ha.

I Sydkorea jobbade hon på ett skandinaviskt undervisningssjukhus.

– Där ansvarade jag för både BB, förlossningen och gynavdelningen samtidigt som jag utbildade tolv koreanska sjuksköterskor till barnmorskor.

Att satsa på sjuksköterskor är bästa sättet att förbättra förlossnings- och mödravården i utvecklingsländerna, hävdar Gunilla von Bahr.

– Det är mer effektivt än att utbilda läkare. De stannar ofta i storstäderna medan barnmorskor och sjuksköterskor i högre grad väljer att jobba på landsbygden.

Efter några år hemma med egna barn avslutade Gunilla sitt arbetsliv på Danderyds BB. I dag är hon tillbaka på Sophiahemmet igen, nu som värdinna med upp uppgift att hjälpa besökare till rätta.

– Det är en viktig uppgift. Efter ett besök hos doktorn och i väntan på taxi vill många ha någon att dela sina tankar med. Dessutom får jag mycket uppskattning tillbaka.

Så länge huvud och fötter fungerar tänker Gunilla von Bahr fortsätta som värdinna på Sophiahemmet.

– Mina möten där är viktiga och jag tycker om den anda som har funnits på sjukhuset ända sedan jag var elev på Sophiahemmet på 1950-talet.

Text och foto: Pär Westergård 

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 2 2014

Publicerad: 2015-02-04
  Skriv ut        Kommentera sidan
 © Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information