Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Årsberättelse
Restaurang
Medlemsservice
 

 

 

Sophiahemmets vackraste rum

Att historien är levande på Sophiahemmet syns inte minst i Salongen där vackra stilmöbler samsas med målningar av kända konstnärer.

Salongen är Sophiahemmets kanske allra vackraste rum och återfinns i Hus C. Många av möblerna och tavlorna som finns här har Sophiahemmet fått till skänks av personer inom kungahuset. Bland annat en sittgrupp som drottning Sophia tog med sig från Nådhammar, det konvalescenthem som hon drev innan hon grundade Sophiahemmet.

Eftersom möblerna genom åren har använts flitigt har de även renoverats åtskilliga gånger. Det betyder att färger och tyger har skiftat efter tidens mode.

– Vi har försökt att hitta möblernas ursprungsfärger men hur mycket vår konservator än har skrapat har det inte gått att fastställa hur de såg ut från början. När vi renoverar en möbelgrupp i dag tar vi alltid hjälp av etablerade tapetserare för att välja lämpliga färger och tyger, säger Helene Falkentoft, som bland annat ansvarar för att upprätta en inventarieförteckning över alla äldre föremål inom området.

Bland tavlorna finns bland annat ett större verk av prins Eugen men även Elsa Beskows make Natanael Beskow finns representerad med en monumental målning med bibliskt motiv. Samtliga verk är gåvor från konstnärerna.

Salongen används regelbundet. Några aktiviteter är öppna för alla, till exempel Luciafirande och Sophiadagen. Andra evenemang är riktade för speciella målgrupper, som avtackningar eller återträffar för jubilerande Sophiasystrar.

– Tyvärr kan vi inte hålla Salongen öppen till vardags eftersom där finns en rad ömtåliga och värdefulla föremål som vi inte vill förlora, säger Helene Falkentoft.

Text och foto: Per Westergård

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2015

 

 

Publicerad: 2015-05-22
  Skriv ut        Kommentera sidan
 © Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information