Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Årsberättelse
Restaurang
Medlemsservice
 

Missa inte sommaren utställning på Sofiero!

I sommar kommer Sofiero slott i Helsingborg att hedra drottning Sophia med en egen utställning för att uppmärksamma att det är 150 år sedan hon lät bygga slottet.

I utställningen som har fått namnet ”Sophia – Drottning i tiden” kommer vi att få veta mer om det kungliga sommarlivet bortom offentligheten.

– Drottning Sophia är i dag mest förknippad med Sophiahemmet medan hennes betydelse för Sofiero slott är nästan helt bortglömd, säger Stig Dahlin som har producerat utställningen tillsammans med sin tvillingbror Bo Dahlin.

Sofiero var kanske den plats där drottning Sophia var som lyckligast, och det var dit hon sökte sig främst under sommarmånaderna fram till dess att hennes make 1872 blev kung Oscar II och tiden inte räckte till för Sofiero.

Sophiahemmet har en central plats i utställningen. För att ge liv åt utställningen har Sofiero lånat en lång rad föremål som vanligtvis finns på sjukhuset, i museet i grindstugan vid Valhallavägen eller i högskolans lokaler. Förutom tavlor och fotografier finns också personliga tillhörigheter som drottningens rullstol med tillhörande pläd.

Utställningen visas i de tidigare privata kungliga salongerna på Sofiero slott 8 maj–13 september. Läs mer på www.sofiero.se/program/utstallningar

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2015

Publicerad: 2015-05-22
  Skriv ut        Kommentera sidan
 © Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information