Hem
Historia
Ideell förening
Bidrag och stipendier
SophiaNytt
Café
Restaurang
Medlemsservice
 

Så började det
- upptakten till Sophiahemmets 125-åriga historia

Sophiahemmet - ett av Sveriges äldsta privata sjukhus - invigdes år 1889. Sitt namn har sjukhuset efter Drottning Sophia, som tillsammans med sin gemål Konung Oscar II, lät uppföra sjukhuset vid Valhallavägen på Kungliga Djurgården.

Drottning Sophia hade varit på besök i London och St Thomas Hospital och där träffat Florence Nightingale, vars litteratur Sophia noga studerat. Väl hemkommen startade Drottningen den 1 januari 1884, ”Hemmet för sjuksköterskor” mycket försiktigt och i liten skala på Gråbergsgatan, nuvarande Upplandsgatan, i Stockholm. Den första kursen bestod av fyra kvinnor som togs om hand av den 27-åriga Alfhild Ehrenborg, skolad hos Miss Nightingale.

På grund av samarbetssvårigheter med stadens sjukhus, lade Drottning Sophia och hennes gemål Oscar II den 14 december 1887 grundstenen till ett helt nytt sjukhus och sköterskehem. Inom två år, den 1 oktober 1889, kan det nya sjukhuset och elevhemmet invigas och med gyllene bokstäver låter Drottning Sophia inrista ”Allt till Guds ära” i den stora entrén.

Den för Sophiasystrar så välkända mössan representerar enligt muntlig tradition – det vita tyget det ljusa i livet, det svarta bandet allvaret i livet, spetsen glädjen i livet och vecken på mössan tio Guds bud och vecken på spetsen tinnarna i Drottning Sophias krona.


 
 
  Skriv ut    Kommentera sidan
 
 
WebbTV
Det sitter i väggarna
Se filmen om Sophiafesten
   
SophiaNytt
Högtidlig stämning när H.K.H. Prinsessan Sofia delade ut Sophiahemmets förtjänsttecken på Sophiahemmet Högskola
Florence Nightingale
H.K.H. Prinsessan Sofia utsedd till ny hedersordförande för Sophiahemmet, ideell förening
Tyck till om vår nya hemsida!
Det sitter i väggarna
Sjukvård utbildning och forskning i samverkan under 130 år - vad hände 2014?
Att leva med Herr P
Medicinpump ger mer exakt dos
Sophiahemmets vackraste rum
Johans isolering var guld värd
Halvtid i projekt om 5:2-dieten
Forskning för bättre vård till diabetiker
Silviasyster - Specialisering i demensvård för undersköterskor, 60 hp.
Handledarutbildning för sjuksköterskor inom hälso- och sjukvården.© Sophiahemmet   Valhallavägen 91   Stockholm   Telefon 08-406 20 00   Kontakt   Information