Sidtitel: Medveten mat i restaurangen
Utskrivet: 2019-08-22 14:00:39
Länk till sidan: http://www.sophiahemmethogskola.se/visaprint_promo.asp?promo_ID=72

Medveten mat i restaurangen

Hallå där Mats Groschopp, köksmästare för Sabis restaurang på Sophiahemmet, där man satsar på att i största möjliga mån ersätta vanliga råvaror med ekologiska.

Varför är det viktigt med ekologiska varor?
– Den korta tid som slaktdjuren lever har de rätt att leva så bra som möjligt, och inte proppas fulla med läkemedel och antibiotika. Ekologiska grönsaker växer i den takt som krävs och när vi äter dem får vi i oss mindre kemikalier. Det är behjärtansvärt tycker jag. Dessutom smakar ekologiska grönsaker mer som grönsaker – det är faktiskt en väldig skillnad!

Har ni märkt några skillnader i köket?
– Det blir allt enklare att handla ekologiskt. Det finns bättre tillgång på framför allt mjölk. Den tar inte alls slut lika fort som den gjorde för bara ett år sedan. Det som var knepigt i början flyter på bättre nu, men vissa varor går ju inte att ersätta med ekologiska alternativ. Ekologisk grädde till exempel, det är allt för dyrt.

Vilka råvaror ska man välja om man vill äta mer ekologiskt?
– Egentligen är det inte så svårt att leva ekologiskt om man bryr sig om vad man lämnar efter sig. Du får vad du betalar för. Ska du handla ekologiskt ska du köpa svenskt och småskaligt. Griskött är bra – grisarna i Sverige har bra levnadsförhållanden. Potatis är bra, precis som rotfrukter i allmänhet. Matvete också. De kan ersätta sådant som pasta, eller ris som ju inte är svenskt. Låt också frysta varor tina långsamt i kyl istället för under rinnande vatten, för att minska energiåtgången.

Text: Émelie Vangen Lindgren

Tidigare publicerad i SophiaNytt nr 1 2014